Bruggink & Bruggink (PSV Inside, februari 2011)

Bruggink & Bruggink

Hilde en Martiene Bruggink succesvol in de voetbalwereld

“Wij hoeven niet met ons gezicht op televisie”

Ze zijn het meest bekend als de zusjes van Arnold Bruggink, alhoewel het de laatste tijd ook wel eens andersom is en de ex-PSV-voetballer Arnold als het broertje van Hilde en Martiene (36) gezien wordt. Feit is dat de Twentse tweeling net als Arnold Bruggink  carrière heeft gemaakt in de voetballerij. Zij het niet óp het veld, maar er net langs: als fieldproducers voor de televisie. De organisatorische talenten van de eeneiige tweeling zijn ook buiten onze landsgrenzen niet onopgemerkt gebleven. Sinds dit seizoen werken Hilde en Martiene ook als venue-manager voor de UEFA.

Voor Hilde en Martiene was het al vanaf de middelbare schooltijd helder: ze wilden de sportjournalistiek in. Dat ze uitgeloot werden voor de School voor de Journalistiek in Zwolle was een lelijke streep door de rekening. “We hebben toen eerst een lerarenopleiding Nederlands gedaan, maar dat was het toch eigenlijk ook niet. Te schools allemaal. We hadden echt onze zinnen gezet op studeren in een echte studentenstad. Groningen beantwoordde daar helemaal aan. Daar zijn we toen communicatiewetenschappen gaan studeren”.
Samen in een studentenhuis, samen dezelfde studie, samen dezelfde ambities. Eigenlijk precies zoals het beeld van een eeneiige tweeling doorgaans is. “Hilde is twee minuten eerder geboren dan ik”, vertelt Martiene. “Zij is dus ook altijd net iets sneller dan ik. Met een idee bijvoorbeeld. We hebben allebei hetzelfde idee, maar Hilde zal het dan net iets eerder uiten”.

Naam
Vanuit de studie communicatiewetenschappen kwam het tweetal bij de radio en televisie terecht. Hilde ging stage lopen bij het radioprogramma Langs de Lijn, Martiene bij Sport7, en later bij RTL en het abonnee-tv-kanaal FilmNet, de voorloper van Canal Plus. “Wij zijn geen tweeling die altijd maar hetzelfde doen. We kunnen goed mét elkaar maar ook heel goed zónder elkaar. De achternaam Bruggink heeft Hilde en Martiene destijds geen windeieren gelegd. Hilde: “Arnold voetbalde bij FC Twente en werd een steeds bekendere voetballer. Dus werd ons regelmatig gevraagd of wij soms familie van hem waren. Ja dus, de zusjes van. Zo kwam Hilde ook bij Langs de Lijn terecht. Arnold moest daarheen voor een interview, Martiene moest rijden, want Arnold had nog geen rijbewijs en en-passant hebben we gevraagd of ze nog stagiaires konden gebruiken. En dat konden ze”.

Actie
Hilde en Martiene Bruggink hadden het voor elkaar: ze wilden dáár zitten waar de actie was, betrokken zijn bij het hele project van radio- en televisie sportprogramma’s: bureauredactie, productie. Als er maar iets te regelen viel, dan was men bij de Brugginkjes aan het goede adres. “We kregen ook van alles op ons bureau. Als iemand niet wist wat ze ermee aan moesten was het: leg maar bij de firma Bruggink neer, dan komt het wel goed”.
Omdat ze door hun broer Arnold, die inmiddels van FC Twente naar PSV was verhuisd, veel andere spelers goed kenden, waren Hilde en Martiene geknipt voor de functie van fieldproducer. Martiene: “Die functie bestond al wel, maar ánders. Maar omdat wij veel spelers goed kenden, werden wij ingezet om hen na een wedstrijd snel voor de camera te krijgen. Als ze je goed kennen, zeggen ze niet zo snel nee. De functie van fieldproducer bestond wel, maar niet zoals wij op gegeven moment die functie een meer redactionele inhoud gaven”.
Zelf interviewen hebben ze zelf nooit gewild. Mensen zagen het al voor zich: een tweeling die interviewt of een voetbalprogramma presenteert. Hilde: “Maar dat moet je wel willen. Je moet het in je hebben om met een microfoon vragen te stellen aan spelers. Die ambitie hebben wij nooit gehad. Wij hoeven niet met ons gezicht op televisie. We zijn heel blij met een dienende rol”.

Mannenwereld
Het is niet zo gek veel vrouwen gegeven om in de typische mannenwereld die de voetballerij is, als journalist succesvol te zijn. Hebben ze om die reden nooit de angst gehad om onderuit te gaan? Martiene: “Die angst hebben wij nooit gehad. Maar wij zien ook wel dat er vrouwen in de voetbaljournalistiek rondlopen die het te druk hebben met dat leuke wereldje. Of die er simpelweg geen kijk op hebben en er geen verstand van hebben. Wij hebben in perskamers wel eens het hoogste woord gehad. Waarom Arnold niet opgesteld stond bijvoorbeeld. Dat leidde wel tot de nodige hilariteit bij ervaren collega’s. Maar wij hebben er ook dankzij onze voetballende broer natuurlijk wel wat kijk op. Je moet niet de voetbaljournalistiek in gaan om het vrouw zijn. Dan kom je jezelf vanzelf een keer tegen. Maar je moet af en toe wel profiteren van het feit dát je een vrouw bent. Omdat die er simpelweg in de voetbalwereld niet zoveel zijn! Echte vakvrouwen houden stand, ook in de voetballerij.” Hilde: “Kijk eens in landen als Italië en Spanje. Daar zijn veel vrouwen die voetbalprogramma’s presenteren of die interviewen. Ik denk dat voetballers ook liever door een vrouw geïnterviewd worden dan door een man”.

Carrière
Via de productiemaatschappijen WK-Producties en Eyeworks en ook PSV TV zijn Hilde en Martiene Bruggink dik twee jaar geleden voor zichzelf begonnen: Bruggink & Bruggink is nu actief voor diverse commerciële omroepen, de KNVB en T.E.A.M., de marketingorganisatie van de UEFA. Hilde is bovendien manager van de Ruud van Nistelrooy Academy, Martiene was rechterhand van KNVB-persvoorlichter Kees Jansma tijdens het WK-voetbal in Zuid Afrika. Martiene: “Voordeel is dat wij altijd journalistiek blijven denken. We zijn ons ook altijd blijven bemoeien met de ínhoud van programma’s. Ook als persmedewerker van de KNVB doe je daar nog steeds je voordeel mee”.

UEFA
Het goede werk van Hilde en Martiene is ook de burelen van de UEFA in Zwitserland niet ontgaan: met de komst van de Europa League was er behoefte aan freelance venue-managers: mensen met journalistieke én televisie-ervaring, die het hele mediagebeuren rond een Europa Leaguewedstrijd coördineren. “We zijn daar via Eyeworks terecht gekomen, hebben een geweldige opleiding gehad, want er komt veel kijken bij het mediagebeuren rond een Europese wedstrijd. Team, het marketingbureau van de UEFA, werkt trouwens met enorme Zwitserse precisie. Toen wij voor het eerst op hun kantoor kwamen, wist iedereen wie wij waren. Er waren info en foto’s van ons rondgestuurd en onze spullen, laptops, visitekaartjes, telefoons, emailadres, alles lag gebruikskaar gereed”. In februari hebben Hilde en Martiene beiden weer een Europese venue: Hilde gaat naar het Oekraïense Kharkov en Martiene naar Lissabon. Dit werk is heel leuk, omdat het allemaal projecten zijn. Je werkt een aantal dagen op een locatie en als de wedstrijd gespeeld is, is ook jouw klus klaar. Hup, naar huis en je begint weer met een schone lei aan een nieuwe klus. Dat vinden wij het leukste aan dit werk. Wel zijn we de laatste jaren wat meer met de organisatorische kant van het televisiemaken bezig”.

Ambitie
De voetbalwereld heeft voor Hilde en Martiene geen geheimen meer. De ambitie ligt dan ook voornamelijk nog in het blijven doen van projecten die ze leuk en uitdagend vinden. We blijven binnen ons bedrijfje dan ook met z’n tweeën. “We hebben niet de ambitie om zo groot te groeien dat we personeel aan moeten nemen. Misschien, als Arnold ná zijn voetbalcarrière nog steeds televisieambities heeft, komt hij erbij. Hij heeft natuurlijk afgelopen zomer al meermalen als analist bij Eredivisie Live gezeten, dus dan kan zomaar gebeuren. Leuk is dat hij in die wereld ook voor het eerst het broertje van is. Hoeven we ook de naam Bruggink & Bruggink niet te veranderen!”

arrow_upward