Vrouw zijn in het voetbal is een voordeel (TC Tubantia)

TC TUBANTIA 'DE ONDERNEMER'
Dinsdag 28 oktober 2008
Door: Gerben Kuitert

'VROUW ZIJN IN HET VOETBAL IS EEN VOORDEEL'
Bruggink & Bruggink gaan naast voetbal in evenementen- en projectbegeleiding.

Hoe zijn jullie op de directiestoel van jullie eigen BV terechtgekomen?
Martiene Bruggink: "We vonden het tijd worden voor een nieuwe stap. Tot het einde van het vorige voetbalseizoen was ik productieleider bij Eyeworks Sport, het productiebedrijf dat het betaaldvoetbal registreert en de beelden leverde aan RTL en SBS6, die de uitzendrechten hadden voor de eredivisie, eerste divisie, het bekervoetbal en het Nederlands elftal.

Als productieleider was ik verantwoordelijk voor budgetten, offertes, de indeling van cameramensen, regisseurs, decors, alle studio-uitzendingen van RTL enzovoort. Ik ging nog maar weinig naar de wedstrijden en dat begon ik te missen."

Hilde Bruggink: "Als senior-redacteur bij Eyworks Sport ging ik nog wel veel naar de wedstrijden. Dat betekent, dat je in het stadion de verslaggever en regisseur bijstaat, spelers en trainers regelt voor interviews na de wedstrijd en dat soort zaken. Maar op een gegeven moment zeiden Martiene en ik tegen elkaar: Waarom gaan we niet alleen nog de dingen doen die we leuk vinden en waar we goed in zijn en dan breder dan voetbal alleen? Ik heb voor reisorganisatie ATP ook sponsoren begeleid, bijvoorbeeld naar de Formule 1 en Martiene was bij de Olympische Spelen in 2006 voor Heineken begeleider van artiesten, die in het Holland Heineken House optraden. Ook hartstikke leuk werk, daarom hebben we voor een eigen bedrijf gekozen. Via Bruggink & Bruggink verhuren we ons nog twee dagen per week aan Eyeworks en verder doen we in opdracht van bedrijven begeleiding van gasten bij evenementen en willen we zelf ook evenementen gaan organiseren. We hebben nu alleen de krenten nog, de pap is weg."

Jullie zitten al tien jaar in de voetbalwereld. In hoeverre heeft het geholpen, dat jullie broer Arnold zelf profvoetballer is?
Hilde Bruggink: "Dat heeft inderdaad geholpen. Via Arnold kenden we veel spelers vooral van FC Twente en PSV, maar ook jongens met wie hij in nationale jeugdelftallen heeft gespeeld, zoals Clarence Seedorf, Roy Makaay en Boudewijn Zenden. Als je die spelers zelf kent, maak je makkelijker contact en vertrouwen ze je eerder."

En het helpt dat je vrouw bent in de macho voetbalwereld?
Martiene Bruggink: "Ja, ook dat. We maken er gepast gebruik van. Voetballers vinden het wel leuk maar ook een beetje beangstigend als een vrouw iets van een wedstrijd vindt. We hebben trouwens geen van beiden nare ervaringen in een wereld die macho heet te zijn. De voetbalwereld is de laatste jaren ook steeds professioneler geworden. Vroeger moest je zelf achter spelers aan die je na afloop voor de camera wilde hebben, nu hebben alle clubs een persvoorlichter die de spelers die je hebben wilt keurig voor je gaat halen in de kleedkamer en voor de camera komt afleveren."

Jullie hebben als eeneiige tweeling een bijzondere band. Jullie hebben beiden communicatiekunde gestudeerd en werkten beiden ook elf jaar voor dezelfde bedrijven. Eerst voor Canal Plus, daarna voor WK Producties en tot voor kort in vaste dienst bij Eyeworks. Biedt het nog voordelen dat jullie tweeling zijn?
Hilde Bruggink: "Het is vooral grappig. Mensen denken dat wij altijd aan het werk zijn. Dan zeggen ze: Nu ben je hier en gisteren zag ik je daar, heb jij wel eens vrij? Dan leg ik uit dat ze gisteren mijn zus aan het werk hebben gezien."

Hebben jullie een businessplan geschreven? 
Hilde Bruggink: "Ja, een bescheiden plan, we hebben ook nauwelijks financiering nodig. We hebben nog kantoor aan huis en hoefden alleen te investeren in kantoorapparatuur en onze leasewagens. We hadden die financiering vooral nodig ter overbrugging. Nu halen we onze eerste omzetten binnen en kunnen we op eigen kracht verder."

Hoe gaan jullie de acquisitie aanpakken?
Hilde Bruggink: "We halen onze opdrachten vooral uit ons netwerk. De twee dagen die we nog voor Eyeworks werken, vormen een mooie basis. We hebben net weer een opdracht binnen via ATP voor de begeleiding van deelnemers aan de marathon van Chicago."

Jullie willen ook zelf producten ontwikkelen. Waaraan denken jullie daarbij?
Martiene Bruggink: "We zijn met Ronald Waterreus, oud-keeper van PSV, bezig te kijken of we combinatiereizen van voetbal en golf kunnen aanbieden naar Schotland. Ronald kent Schotland goed, omdat hij daar gedeeltelijk nog woont. Je hebt er schitterende golfbanen en dat golfen zou kunnen worden gecombineerd met bezoek van een wedstrijd van Celtic of Glasgow Rangers."

Hoe moet Bruggink & Bruggink over vijf jaar in de markt staan?
Hilde Bruggink: "We willen in elk geval klein blijven. Anders zijn Martiene en ik alleen nog maar bezig met aansturen en niet meer met inhoudelijke zaken. Een eigen kantoorpandje zou op termijn wel fijn zijn."

Martiene Bruggink: "We willen geen tv-productiebedrijf worden, maar meer de kant op van project- en evenementenorganisatie. Organiseren en regelen is ons sterke punt en daar hebben we beiden ook tien jaar ervaring in. Met werk als fieldproducer bij voetbalwedstrijden, de rol van oren en ogen van de regisseur, wil ik er wel graag bij blijven doen en jongeren opleiden in dat vak lijkt me ook leuk."

Wat zijn de mindere kanten van het zelfstandig ondernemerschap?
Hilde Bruggink: "Factureren vinden we nog hartstikke leuk! Wat wel een heel gedoe is, is het uitzoeken van hoe je je het beste kunt verzekeren. Bijvoorbeeld tegen arbeidsongeschiktheid. We hebben ons goed laten adviseren door iemand die van de hoed en de rand weet. Alleen met een pensioenverzekering wachten we nog even. Eerst geld verdienen. Misschien is de waarde van ons bedrijf straks wel ons pensioen."

arrow_upward