Weerzien met Martiene Bruggink in Kopenhagen (www.psv.nl)

Weerzien met martiene bruggink in kopenhagen
05 november 2009 13:30

Voor PSV is de wedstrijd in Kopenhagen ook een weerzien met Martiene Bruggink, die vanuit haar UEFA-functie bij de wedstrijdorganisatie betrokken is. Als ‘venue manager’ is de zus van voormalig PSV’er Arnold Bruggink onder meer verantwoordelijk voor alles wat met de televisieproductie rondom de wedstrijd te maken heeft. PSV.nl zocht haar natuurlijk op.

WARM WEERZIEN
Voor Martiene Bruggink is het extra leuk dat ze PSV in deze hoedanigheid tegenkomt. Anderhalf jaar lang werkte ze in het Philips Stadion voor PSV TV, daarvoor kwam ze al zeer regelmatig in het stadion vanwege haar vele televisiewerk achter de schermen en natuurlijk voetbalde broer Arnold jarenlang in het rood-wit. Dit seizoen werkt Martiene als venue manager in dienst van TEAM, het Zwitserse marketingbureau dat voor de UEFA alles organiseert als het gaat om televisieproductie en commerciële uitingen van sponsors en zogeheten rechthebbenden. PSV.nl zocht haar op in stadion Parken in Kopenhagen en sprak haar over dit warme weerzien met de club en alle medewerkers. Als 'venue manager' werkt Martiene in dienst van de UEFA.
Als 'venue manager' werkt Martiene in dienst van de UEFA.

MARTIENE, WAT HOUDT JE FUNCTIE PRECIES IN?
“Als venue manager ben ik verantwoordelijk voor het hele proces van tv-registratie en de commerciële uitingen op deze locatie. Ik ben in de groepsfase gekoppeld aan FC Kopenhagen en Club Brugge, wat inhoudt dat ik bij hun thuiswedstrijden zorg dat de rechtenhouders ook krijgen waar ze voor betalen. De UEFA wil dat in de Champions League en UEFA Europa League alles hetzelfde is - denk aan de televisieregistratie, de achtergronden bij interviews, alle uitingen - en dat concept bewaak ik. Belangrijk is dat de rechtenhouders, in dit geval RTL en Eredivisie Live, krijgen waar ze recht op hebben. Het gaat minder ver dan in de UEFA Champions League, zo mogen clubs hier wel hun eigen reclameborden houden op bepaalde plaatsen. Maar nog steeds gaat het om veel uitingen en processen voor- en achter de schermen.”

HOE BEN JE HIERBIJ GEKOMEN?
“Via Eyeworks, waar ik met mijn zus Hilde al lange tijd voor werk. Met het oog op de invoering van de Europa League heeft TEAM gezocht naar nieuwe mensen en via Eyeworks kwamen ze bij mij. Ik heb ook al eerder met TEAM samengewerkt, zoals bij het EK onder 21 in 2006 en 2007. Om dit te kunnen doen heb ik eerst een heel opleidingstraject doorlopen in Zwitserland en ook meegelopen tijdens een kwartfinale Champions League. Een heel proces was dat, met een heleboel werkbezoeken en informatie.

KOPENHAGEN EN BRUGGE ZIJN DUS ‘VAN JOU’. HOE BEVALT HET?
“Heel erg goed, ik heb echt ontzettend veel plezier. Ik ben echt op mijn plaats in deze functie, je ontmoet ook allemaal nieuwe leuke mensen. Ik organiseer graag en werk graag samen met mensen, wat hierin heel goed gaat. En als iedereen moet doen wat hij moet doen, heb ik niet zo heel veel meer te doen. Het zijn vooral veel besprekingen en vooroverleg, praten met televisiemensen, met de clubs, de UEFA, tests uitvoeren voor tv; dat soort dingen. En als straks Kopenhagen of Brugge niet doorgaat, ga ik in de volgende ronde naar een andere locatie toe om daar hetzelfde werk te doen.”

JE ONTMOET NIET ALLEEN NIEUWE MENSEN, MAAR OOK PSV! HOE LEUK IS DAT?
“Verschrikkelijk leuk! Nog leuker dan ik gedacht had. Ik kom hier alleen maar bekenden tegen in aanloop naar de wedstrijd. Van de pers tot mijn ex-collega’s van PSV TV, de mensen van PSV zelf. Nu zie ik ook de andere kant van zo’n wedstrijdorganisatie en besef je pas hoe iedereen zijn rol daarin vervult. En PSV TV is natuurlijk nog steeds heel dicht bij me, omdat mijn zus daar nu voor werkt. Verslaggever Koen en cameraman Wouter zijn hier nu in Denemarken en dat vind ik leuk, want ik weet precies hoe hun werkdagen er hier uitzien. En jullie natuurlijk van PSV.nl. Kortom, dat maakt het wel extra leuk hier."

MIS JE PSV NIET EEN KLEIN BEETJE?
“Ja, ergens wel natuurlijk, maar het voelt alsof ik er nog dicht bij ben betrokken via Hilde. Alsof ik er zelf nog zit. Maar we werken voor nog meer organisaties. We runnen ons eigen mediabedrijf waarbinnen we ons verhuren aan onder meer RTL, Eyeworks, af en toe de NOS, de KNVB, heel divers allemaal. Vanaf 1997 zijn we in het voetbal betrokken, toen we bij Canal+ begonnen. Arnold speelde toen net bij PSV.”

EN GAAT ALLES HIER IN DENEMARKEN EEN BEETJE OP ROLLETJES?
“Absoluut. De mensen zijn hier heel professioneel, ze hebben ook UEFA Champions League-ervaring en weten echt wel wat erbij komt kijken. Voor mij is dit nu de tweede wedstrijd hier, dus ik weet intussen ook waar ik op moet letten. Ik kijk ook echt uit naar de wedstrijd vanavond!”

arrow_upward